BLOG / Vogels

Mijn ouders passen regelmatig op mijn neefje van tweeënhalf. Tijdens die logeerpartijen krijgen ze alle gelegenheid om hem te indoctrineren. Mijn neefje vindt zijn opa de grappigste man die hij ooit heeft ontmoet, waardoor mijn vader zonder enige moeite de rol van goeroe kon grijpen. Zijn kleinkind is een splinternieuwe spons, die zich langzaam volzuigt met al opa’s kennis en hobby’s.

Prominent in het leven van opa zijn antieke klokken en de natuur. Mijn neefje merkt het direct op als een van de klokken in het huis van mijn ouders is verplaatst, vermaakt of verdwenen. Hij moét weten hoe dit kon gebeuren, voordat hij zich weer kan richten op blokken en trein. Maar nu hij is begonnen met het aanleggen van een vocabulaire, zien mijn ouders hun kans schoon voor de stap ná klokken: de overdracht van de Hollandse flora en fauna. Die is bij hun eigen kinderen maar tot op zekere hoogte gelukt, dus tijd voor een tweede en grondiger poging.

“Hij kent nu al tien vogelnamen”, vertelt mijn moeder trots. “Alleen het verschil tussen een pimpelmees en een koolmees vindt hij soms nog lastig.” Ik ben achtentwintig jaar ouder dan mijn neef en heb het verschil überhaupt nooit gekend.

Dat mijn neefje de nuance tussen een lichtgrijze en pikzwarte kop niet ziet, mag de pret niet drukken. Want verder neemt hij de religie van opa en oma klakkeloos over. Mijn ouders verkneukelen zich om hun betweterige mini-vogelaar. Toen hij samen met leeftijdsgenootjes brood in de sloot gooide, riep een peuter blij: “Eééééééééééééndjes!!!!” Mijn neefje keek hem verontwaardigd aan en zei resoluut: “Nee! Koet!” Want er doken geen eenden, maar meerkoeten op de maaltijd af.

Sowieso is hij niet van de halve maatregelen. Als hij iets bestudeert, dan doet hij dat tot in detail, net als opa. Aan die zelfdiscipline zal hij vast nog veel hebben, maar mijn zus is er iets minder blij mee. Want met “de koe zegt boeeeeeh en het schaap zegt mèèèèèhh” neemt hij geen genoegen meer. Kort nadat ze haar zoon ophaalde bij opa en oma mailde ze: “Hartstikke leuk dat jullie hem bijscholen, maar hij wil nu per se weten wat voor geluid een buizerd en een sperwer maken, en ik heb geen idee…”

 

Bron afbeelding: www.compfight.com

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.