BLOG / Uche

Ik heb een hele rare aandoening, waar ik geloof ik niets aan kan doen. Wees niet bang, ik zal hier geen tekstuele aflevering van Dit Is Mijn Lijf van maken. Ik heb geen eng gezwel op een obscure plek. Ik kan gewoon niet tegen hoestende mensen. Kuchende mensen. Keelschrapende mensen. Dat gekuch en geschraap haalt het slechtste in me naar boven.

Laatst had mijn vriend een kriebeltje in zijn keel. Toevallig viel dat kriebeltje precies in een weekend waarin we niets gepland hadden. Hij was sowieso een beetje verkouden, dus bleef liever thuis. Mijn zorgzame kant wilde smoothies voor hem maken en neusspray aanreiken. Maar op dag 2 waren deze voornemens als sneeuw voor de zon verdwenen. Bij elke kuch maakte agressie zich van mij meester. Ik wilde geen fruit voor hem snijden. Ik wilde hem van een brug afduwen.

Op de dinsdag na dit lange weekend werd ik opgelucht wakker. Hij was weer aan het werk! Rust! Ik luisterde naar de kwetterende lentevogels, rekte me nog eens uit, en genoot van de kuchloze stilte. Totdat ik gehoest in de woonkamer hoorde. Ik sloop de trap af en trof mijn vriend aan. ‘Schatje, ik voel me niet zo lekker…. Ik heb me ziek gemeld!’

Gelukkig blijk ik niet alleen maar een slecht karakter te hebben. Er is een heuse naam voor deze aandoening: Misophonia, (letterlijk ‘hatred of sound’), ook wel Selective Sound Sensitivity Syndrome genoemd, afgekort 4S. Dus als ik zeg dat ik 4S heb, heb ik het niet over m’n nieuwe Iphone, maar over een ernstig syndroom waar ik én mijn naasten onder lijden. Er is momenteel ‘no known cure for a mysophonia disorder’. Maar er is wél een speciale Online Support Group voor patiënten, want ‘the condition can often affect relationships’:

In romantic relationships, many people with 4S report that it’s great in the beginning, then things deteriorate as they start to notice the other person’s noises more. The complaints add up, and the other person gets tired of making allowances for the 4S.

O nee, dit syndroom vormt een heuse bedreiging voor onze relatie en aanstaande huwelijk! Ik ga me onmiddellijk aanmelden bij de Support Group en mijn gal over het verschrikkelijke weekend spuwen op het Misophonia Support Forum. Om daarna een smoothie te maken voor mijn grote liefde.

Hoor ik door de herrie van het apparaat tenminste ook even zijn gerochel niet.


 

 Meer info:

(bron afbeelding: www.compfight.com)

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.