BLOG / Schoenmaker

Omdat ik op grote voet leef, koop ik mijn schoenen vaak te klein. Dat vinden mijn tenen niet zo leuk, maar gelukkig heb ik hun redding gevonden: een schoenmaker die kan toveren.

Deze tovenaar kan een maatje te klein namelijk in een handomdraai oprekken tot een passende schoen. Sinds ik dat heb ontdekt, breng ik mijn knellende schoeisel regelmatig bij hem langs. Je zou zodoende kunnen zeggen dat we elkaar inmiddels redelijk goed kennen, maar daar zal hij nooit enige blijk van geven. Want hij is geen man van veel woorden, of wat zeg ik: ik vraag me af of hij überhaupt wel eens praat.

De schoenmaker ziet er uit als een mysterieuze, diepzinnige rockster. Hij kijkt je aan met een intense en tegelijkertijd afwezige blik. Ik zie altijd voor me hoe hij in slow motion met gereedschap in de weer is, volledig geconcentreerd, de zweetdruppels af en toe van zijn voorhoofd vegend. Als hij een personage in Sex in the City zou zijn, dan was hij het type waar Carrie meteen een date mee zou regelen, na de reparatie van haar Manolo Blahniks.

Maar dat afspraakje had dan wel slechts voort moeten komen uit het uitwisselen van woordeloze, zwoele blikken over de toonbank. De schoenmaker heeft namelijk geen enkele aanleg voor het voeren van een geanimeerde conversatie. Ik leg hem uit dat ik mijn schoenen regelmatig te klein koop, omdat ik grote voeten heb. Hij knikt. En dat ik er dan óók nog zooltjes in moet doen. Hij knikt weer. Dus dat ik zo blij ben dat hij ze groter kan maken! Hij glimlacht.

Ik pas mijn laarzen nog een keer, om aan te kunnen geven op welke plekken hij de boel moet oprekken. Hij noteert mijn instructies. Vervolgens krijg ik mijn linkerlaars niet meer uit. Hij slaat mijn geworstel aandachtig gade, maar geeft geen kick. Toch meen ik zijn gedachten te kunnen lezen. “Haha, ja, ik had die laars eigenlijk gewoon een maat groter moeten kopen, hè?” zeg ik. De schoenmaker houdt zijn lippen stijf op elkaar.

Op zaterdag haal ik mijn laarzen op. De winkel staat bomvol wachtende klanten, maar de schoenmaker lijkt in een andere wereld te verkeren en al die mensen niet op te merken. Geconcentreerd maakt hij één voor één zijn opdrachten af, alsof geen mens hem op de vingers kijkt. Niemand in de winkel zegt iets, niemand moppert op het lange wachten. Want deze man is een tovenaar, en tovenaars moet je hun eigen gang laten gaan.

 

Bron afbeelding: www.compfight.com