BLOG / Potloodafspraak

Kortgeleden ontdekte ik de term ‘potloodafspraak’. Tot dat moment had ik alleen nog van potloodventers gehoord. Als ik die zag, moest ik van mijn moeder hard doorfietsen. Maar ik kreeg niet de indruk dat het bij een potloodafspraakpotlood om hetzelfde potlood ging.

Zoals je wellicht hebt gemerkt zijn wij, mensen, de afgelopen miljoenen jaren getransformeerd van wilde aap tot informatieverslindende kantoorzitter. Althans, als je Darwin moet geloven. Al evoluerend veranderde onze taal met ons mee. Nieuwe uitdrukkingen, formuleringen, spellingsregels en woorden, ze ontstaan continu. Televisie, chillenprotocolfetisjist. Hierbij verschijnen ook neologismen die in een paar lettergrepen een gehele tijdstendens aanduiden. Zoals een potloodafspraak.

Een oude bekende en ik probeerden iets af te spreken, maar dat ging niet van een leien dakje. Druk-druk-druk, zoveel te doen, zo weinig tijd over. Bij de zoveelste moeizame poging om een datum voor een etentje te vinden, stelde zij voor om in ieder geval een ‘potloodafspraak’ te maken.

Aangezien ik nog nooit van zo’n afspraak had gehoord, typte ik de term in op Google, zoals het een eenentwintigste-eeuwer betaamt. Een officiële definitie vond ik nergens, maar ik begreep dat het een tijdelijke afspraak was. Eén die je zogezegd uit kunt gummen. Want een penafspraak doorstrepen, verandert je agenda in een vlekkerige bende, en Tipp-Ex slaat zo op de longen. Aha.

Dit woord straalt aan alle kanten onze huidige eeuw uit, realiseerde ik me. Haastigheid, alles willen meepikken, tig dingen plannen en dan toch de helft niet kunnen doen: met een potloodafspraak houd je alle opties tot op het einde open. Terwijl ik niet denk dat de reactie op het voorstel om een bizon te gaan vangen heel lang geleden iets was als: ‘Hmm, ik zou misschien ook bessen gaan plukken met de buurvrouw, maar we kunnen er wel een potloodafspraak van maken…!’

Ik besluit dat ik tegen potloodafspraken ben. Afspraken maak ik alleen met pen. Als die niet doorgaan, plak ik er wel een etiketsticker overheen. Alsof zo’n gummetje geen grijze vieze waas achterlaat in je agenda.


Deze blog schreef ik voor www.laatwoordenwerken.nl, de blogsite van het Taalcentrum-VU.

(bron afbeelding: www.compfight.com)

 

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.