BLOG / Me-time

Sla een willekeurig vrouwenblad open, en je leest dat je er recht op hebt: ‘me-time’. Alsof je een individuele hipsteractiviteit gaat ondernemen, terwijl je gewoon met een zak borrelnoten Temptation Island wil kijken.

Type de term in op Google en je wordt overvoerd met hippe zinnen. ‘Me-time is een musthave voor de moderne mama van nu.’ ‘Bij me-time draait het helemaal om me, myself and I’. Blijkbaar is het heel ingewikkeld om gewoon in het Nederlands uit te leggen dat je soms écht even tijd voor jezelf nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld kierewiet wordt van de zeventien Whatsapp-conversaties die je door elkaar probeert te voeren.

Nu heb ik helemaal niets tegen het hebben van ‘me-time’, sterker nog, ik zou niet zonder kunnen. Telefoon opzij, hersens uit, melodramatische singer-songwritermuziek aan die mijn huisgenoot niet kan waarderen, zes keer de woonkameropstelling veranderen: fantastisch! Ik blijk enorm op te knappen van even helemaal alleen zijn. Soms heb ik zelfs een hele dag niet gepraat, en iedereen die me kent, weet dat dat in de krant mag.

Maar het stoort me dat ‘me-time’ in die hipsterartikelen onderdeel lijkt te moeten zijn van een lifestyle. Waarbinnen je happy en healthy en in shape en weetikwatnogmeer moet zijn. Begrijp me niet verkeerd: ik geloof heilig dat je het meest gelukkig wordt van een gebalanceerd bestaan. Alleen lijkt zo’n lifestyle-artikel te suggereren dat je leven een puzzel is die feilloos werkt, als jij hem maar weloverwogen in elkaar zet.

Zo worden die uurtjes voor jezelf een soort oplapmomentje, om te zorgen dat je alsnog driehonderd ballen hoog kan houden. Want jij hebt ondanks al je bezigheden volledige controle over je energieniveau, omdat je ook yoga, Mindfulness en een paar uurtjes ‘me-time’ in je volle schema propt. Dan zou je toch lekker uitgerust moeten zijn?

Hoe graag we het ook zouden willen: we zijn geen machine, die met het indrukken van de juiste knoppen precies doet en kan wat de bestuurder wil. Ja, je bent een batterij die af en toe moet worden opgeladen. Soms lukt dat voldoende door tussendoor wat ontspanning in te lassen, maar soms ook helemaal niet. En dan is het wellicht hoog tijd om die hippe lifestyle-puzzel van je uit het raam te smijten, en een moment te nemen om écht naar jezelf en je volgeplande leven te kijken. Goh, trouwens: dáár kun je die ‘me-time’ nou eens goed voor gebruiken!

 

Bron afbeelding: www.compfight.com

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.