BLOG / Geluiden

In de trein ging een man tegenover me zitten, die zich blijkbaar had moeten haasten. Of nou ja, blijkbaar; zijn nadrukkelijke gehijg en gesnuif en gepuf en gerochel lieten weinig te raden over. Vervolgens begon hij tussen het hijgen en puffen door ook nog te neuriën en met allerlei zakjes en pakjes te kraken.

Ik zette stilletjes een yoga-ademhalingsoefening in, om mijn interne explosie van irritatie te sussen. WANT WAAROM MAKEN ZÓ VEEL MANNEN ZÓ VEEL GELUID?! Ik vraag het me al jaren hartgrondig af. Hiermee doel ik niet op situaties in het Spuiten&Slikken-genre, nee, mannen laten juist op allerlei andere momenten, wanneer het niet noodzakelijk of functioneel is, uitgebreid van zich horen.

Mijn verbijstering over dit fenomeen ontstond tijdens mijn studie, toen ik besloot dat ik mijn essays het beste in de universiteitsbibliotheek kon gaan schrijven. Daar zou ik namelijk minder afgeleid worden dan thuis, waar altijd gezellige huisgenoten lonkten, of de afwas van vorige week. De huiselijke afleiding viel echter al binnen een dag in het niet bij de gemiddelde studerende jongen.

Vrouwelijke student dacht na over studieopdracht: “……………………..”
Mannelijke student dacht na over studieopdracht: “PFFFFFFFFFFFF ZUCHT AAAARGH TJEEEE PFFF HMMMPFFFF AAAARGH UCHE UCHE UCHE HMPFF SNUIF PFFFFFFFFFFFF”

Daarbij kwam dat de meisjes er tamelijk onbeweeglijk bij zaten, terwijl de jongens vrijwel alle mogelijke posities uitprobeerden om achter een pc te zitten. Met een nieuwe reeks van gezucht en gepuf en geschuif en gekraak tot gevolg. Iedereen moest blijkbaar horen dat hier echt superingespannen en superingewikkeld en superintens werd nagedacht.

Mijn verloofde blijkt uit hetzelfde hout te zijn gesneden. Hij puft en zucht terwijl hij televisie kijkt, schraapt honderd keer per dag zijn keel en roffelt voortdurend imaginaire drumpartijtjes op het aanrecht, de tafel of het autostuur.

Maar waarom dan? Is het biologisch verklaarbaar? Overleef je er eerder oorlogen en jachtpartijen mee? Is het een manier om de vrouwtjes je testosteron en aanwezigheid te tonen? Dan is er evolutionair toch iets mis gegaan, want dit vrouwtje verkast na drie keer rochelen en puffen linea recta naar een andere coupé. Om naast een ander geluidloos vrouwtje te gaan zitten.

 

(bron afbeelding: www.compfight.com)