BLOG / Diersoort

Expeditie Robinson wordt dit seizoen nóg spannender, want vier onbekende Nederlanders mogen het eiland delen met een zeer, zéér exclusieve diersoort: de BN’er.

En blijkbaar heeft de redactie ergens gelezen dat je onbekende en exclusieve diersoorten nóóit zomaar bij elkaar kan zetten. Omdat je bijvoorbeeld de voedselketen kan verstoren, of omdat gewoon de pleuris kan uitbreken. Daarom worden ‘de onbekenden’ en ‘de bekenden’ afzonderlijk naar het eiland vervoerd en krijgen ze aparte verblijven toegewezen. De bekenden – de VIP’s – zijn met vijftien man en daarmee behoorlijk in de meerderheid. Toch denkt onbekende niet-VIP Carlos, een judoka, dat hij en de andere drie onbekenden een enorme voorsprong hebben op de vijftien VIP’s.

“Het verschil tussen ons en de BN’ers is, dat wij het programma altijd fanatiek gevolgd hebben”, legt hij uit. Het is kennelijk een onomstotelijk gegeven dat de bijzondere diersoort der Bekende Nederlanders niet doet aan aardse, volkse zaken, zoals tv kijken. Dat weet ie-de-reen, dat dat een feit is, dus ook Carlos. Maar hij kent nog meer zwakke plekken van de diersoort. “Wij irriteren ons dood als BN’ers op het eiland een huis moeten bouwen, maar dan gewoon op het strand gaan liggen en gebeten worden door vlooien. Daar kunnen wij met z’n allen echt niet bij!”

Vind je zulke wetenschappelijke BN’er-kenmerken gewoon op Wikipedia? Dat álle Bekende Nederlanders meer van zonnen houden dan van hutten bouwen, en dat álle Bekende Nederlanders daarbij opvallend vaak in hun bekende benen worden gebeten door zandvlooien? Die Carlos weet meer dan ik, met zijn voorkennis over de hoofdkenmerken van deze bijzondere diersoort. Maar goed, de judoka is ook niet zomaar uitgekozen voor deelname aan het programma: hij is samen met de vier andere Onbekende Nederlanders geselecteerd “uit duizenden aanmeldingen van hoopvolle Robinsons”, aldus presentator Dennis Weening.

Terwijl de BN’ers zichzelf al hadden gecast door gewoon bekend te zijn, moesten de hoopvolle maar onbekende Robinsons zichzelf uitputten tijdens een casting weekend, waarin ze een eindeloze reeks van survival- en conditieproeven te wachten stond. Ze moesten eerst maar eens bewijzen dat zij het allerliefst van alle Onbekende Nederlanders mee wilden doen en dat zij ook nog eens het allergeschiktst waren. Ze moesten uitblinken in de grote grijze massa van niet bekende gezichten.

Want hee, als onbekende mensheid mag je natuurlijk niet zómaar het tv-podium delen met de speciale mensheid, de mensheid die zijn brood verdient voor de camera. Daarvoor moet je echt wel even door het stof, of je nou judoka, onderhandelaar bij de politie, ex-militair of verloskundige bent. Prima hoor, dat je dagelijks kinderen ter wereld brengt, of met gevaar voor eigen leven onschuldigen beschermt in een verhitte strijd of onderhandeling. Maar het maakt je nog geen exclusieve, bijzondere diersoort, zoals de Bekende Nederlander. Dat snapt iedereen.

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.