BLOG / 20 dingen die ik leerde over katten

Inmiddels leven A. en ik alweer vier maanden samen met een kleine harige keizerin, en dat levert velerlei kattige inzichten en constateringen op: hierbij de belangrijkste twintig.

 1. Na een paar weken registreer je al niet meer dat de kat op je schoot nét haar anus een uitgebreide schoonmaakbeurt geeft, terwijl jij tegelijkertijd begonnen bent met het opsmikkelen van je lunch.
 2. Zoals je ook niet registreert dat je je ontbijt maar staand bij het aanrecht bent gaan opeten, omdat er anders meteen een harige snuit in je yoghurt hangt.
 3. Waag je het toch om in de woonkamer te gaan ontbijten, dan doe je dat terwijl je kat springend van meubel naar meubel om je heen circuleert, net zolang totdat je een balletje/propje/iets wat je gewoon op tafel ziet liggen door de kamer gooit.
 4. Overigens kun je wél uitermate rustig je yoghurt naar binnen werken als je niet dat balletje/propje/iets wat je gewoon op tafel ziet liggen gooit (dat moet je daarna namelijk nog 424928 keer doen), maar slechts lui en onverantwoord een vogel-/muizen-/insectenfilm aan zet op de iPad; bewegend beeld, werkt top bij kinderen, werkt top bij katten.
 5. Je kat bedankt je bij dezen trouwens hartelijk voor het vinden van de beste zit- en ligplekjes in huis; aardig van je om deze toplocaties warm te houden totdat zij ze kwam confisqueren.
 6. Maar, mocht je nou zo bespottelijk zijn om te denken dat jij óók nog van die locaties gebruik mag maken, dan zal de kat onmiddellijk iets stouts* doen, waarna jij moet weglopen van je plek om haar te corrigeren, zodat zij snel en denigrerend lachend op jouw toplocatie kan gaan zitten.
 7. Een andere cruciale constatering: makers van kattenspeeltjes zijn blind, doof, kleurenblind en schizofreen.
 8. ALLE kattenspeeltjes zijn namelijk zo lelijk, dat je er een beetje van gaat traanogen.**
 9. Maar goed, wie heeft er kattenspeeltjes nodig, als er ook HelloFresh-dozen, Plusmarkt-tasjes, pistachenootjes, ramen met plakplastic en zorgvuldig gekweekte kamerplanten zijn.
 10. Weer een heel andere constatering: als jij hevige behoefte hebt aan een uitgebreide knuffelsessie, heeft je kat die behoefte absoluut niet.
 11. Maar als jij nét naar de wc/je werk/een vriendin/autorijles moet, heeft je kat die behoefte absoluut wel.
 12. En als jij hevige behoefte hebt aan gezelligheid en interactie, ligt je kat in een ongeïnteresseerde coma in het raamkozijn.
 13. Maar als jij doodmoe bent en even rustig een serie wil kijken, vóélt je kat plotseling dat het NU tijd is voor haar dagelijkse gekke kwartiertje.
 14. Kijk je op dat moment een buitenlandstalige serie zonder ondertiteling, dan is dit gekke kwartiertje tevens het uitgelezen moment om een doos door de kamer te gaan schuiven, of een stuk krant, of een plastic tasje, of, laten we eens gek doen, een bakje drinkwater: als het volume van je activiteit maar luid boven de serie uitkomt.
 15. Dan nog wat betreft uitrusten: drieëntwintigeneenhalf uur slapen per dag is voor een kat eigenlijk nét niet genoeg. Er wordt wat afgegaapt en uitgerekt, want het is heftig hoor, dat chronische slaaptekort.
 16. De twee baasjes daarentegen slapen acht uur en dat is dus echt véél te véél, bere-ongezellig is het! Daarom kijkt de kat altijd alsof ze heel dramatisch en pijnlijk doodgaat, wanneer de baasjes ’s avonds naar boven verdwijnen en zij wéér niet mee mag.
 17. Eén baasje is een ‘ruggengraatloze verwenner’, aldus het andere baasje. De kat vindt dat helemaal niet erg, want het ruggengraatloze baasje zet lekker vaak stiekem nat voer of kittenmelk neer, en komt de kat altijd heel snel ophalen wanneer deze voor straf op de gang staat, omdat het ruggengraatloze baasje altijd alles zielig vindt voor de kat.
 18. Daarom komt de kat extra vaak bij het ruggengraatloze baasje liggen, en daar is dat ruggengraatloze baasje nog een beetje trots op ook, terwijl ze vroeger juist een hekel had aan katten, juíst omdat het arrogante, eigengereide beesten zijn die alleen op hún tijd gezellig komen doen.
 19. Gek genoeg vindt het ruggengraatloze baasje dat nu ineens heel erg grappig, dat stomme, egocentrische kattengedrag.
 20. Of nou ja, in ieder geval bij deze kat, omdat die haar al op dag één om haar manipulatieve kleine kattenpootje had gewonden.

 

* Waar je aan moet denken bij iets stouts? Nou, bijvoorbeeld op een plant knagen, de afstandsbediening van de tafel gooien, of het plakplastic van het raam trekken: reactie gegarandeerd.
** Zie afbeelding

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.